دات نت نیوک
شیراز، بلوار سرباز ، جنب سازمان بهزیستی ، طبقه فوقانی کتلت گوارا ، طبقه 2 ، واحد 4
شیراز، بلوار سرباز ، جنب سازمان بهزیستی ، طبقه فوقانی کتلت گوارا ، طبقه 2 ، واحد 4
    • 77- 07138380670
    •   09175956588      
تاریخچه ی کولرآبی
Anonym
/ دسته ها: مقاله

تاریخچه ی کولرآبی

تاریخچه کولرهای آبی:


در نقاشی هایی که از مصر باستان به روی دیوارها کشف شده اند می توان تصاویری را مربوط به فنجان های ساخته شده از خاک رس که پر از آب شده اند به دست آورد. این یک شکل بسیار بسیار اولیه از کولرهای آبی می باشد.

بسیاری از رومیان باستان ثروتمند آبشارهایی را از دیوارهای خانه هایشان عبور می دادند تا سبب خنک سازی هوای محیط خانه گردد. این در حالی است که بسیاری از رومیان عادی به دلیل گرمای شدید جان خود را از دست می دادند. هرچند برخی از مردم عادی نیز با استفاده از حلقه های مرطوبی به درگاه خانه ها یا چادرهایشان وصل می کردند اندکی از حرارت هوا می کاستند.

در دوران قرون وسطایی در خاورمیانه قدیم، نخستین سازه های خنک کننده ساخت دست انسان کم کم ظهور کرد. این سیستم ها برج هایی بودند که باد را به دام انداخته و آن را از آب عبور می دادند و سپس آن را به داخل خانه ها یا ساختمان ها انتقال می دادند. همین امر به نوبه خود باعث می شد ساختمان طی ساعات شبانه روز خنک باقی بماند.

لئوناردو داوینچی نقاشی معروف جهانی، تاثیر بسیار زیادی در توسعه خنک کننده های تبخیری داشته است. او به عنوان یکی از بزرگترین ذهنهای انقلابی، مفهوم سیستم های خنک کننده تبخیری را از طریق طرح های خود از آب و انرژی بهبود بخشیده و سبب الهام برای طراحان این سیستم ها شده است.

نخستین سیستم های تبخیری صنعتی
طی دهه 1800، تولید کنندگان نوین نساجی انگلستان از سیستم های تبخیری آب استفاده می کردند تا هوا را در کارخانه های خود خنک کنند، زیرا گرما در ماه های تابستان غیر قابل تحمل می شد. این راه حل همچنین توسط مهاجران در دهه های 1920 و 1930 در غرب امریکا نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

در سال 1902، ویلیس هاویلند کرییر Willis Haviland Carrier توانست آب و هوا را کنترل نماید. او نخستین واحد تهویه مطبوع مرکزی برای تاسیسات صنعتی در ایالات متحده آمریکا را اختراع کرد.

تقریباً 15 سال بعد، اولین کولر تبخیری (Swamp Cooler) در هتل آدامز در مرکز شهر فینیکس آریزونا در ایالات متحده آمریکا مورد استفاده قرار گرفت.
ویرایش مربوط به سال 13986 کتاب تهویه مطبوع هوای تبخیری (Evaporative Air Conditioning) دکتر جان وات (Dr. John Watt) توانست شکل جدیدی از علم کولرهای تبخیری را معرفی نماید.
اولین طراحی برای کولرهای آبی دارای فریم های چوبی ای بود که با استفاده از پارچه های مرطوب پوشیده شده بودند. در این سیستم ها برای انتقال هوای خنک سازی شده از فن استفاده می شده است.

با گذر و زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی، پمپ های برگشتی (recirculating pumps) نیز به سیستم خنک کننده های آبی اضافه شدند.
اندکی بعد نیز استفاده از پوشال ها و پدها به شکلی جدید وارد صنعت تولید کولرهای آبی شد.

برای افزایش بهره وری در این نسل از کولرهای آبی، آب ورودی به سیستم پس از استفاده و عمل خنک سازی از سیستم خارج می گردید تا راندمان خنک سازی بیش از پیش افزایش پیدا کند.

تولید انبوه کولرهای تبخیری
تولید انبوه کولرهای آبی توسط کمپانی امرسون الکتریک (Emerson Electric) صورت پذیرفت. به طوری که تا سال 1939، بسیاری از خانه ها و شرکت ها و کارخانجات تجاری دارای کولرهای آبی برای سرمایش بودند. این روند ادامه یافت تا اینکه در اوایل دهده 1950، تعداد کثیری از تولیدکنندگان و کمپانی ها به تولید و تجارت کولرهای تبخیری یا آبی در سطح آمریکا، کانادا، و سپس استرالیا روی آوردند.

 

در کولرهایی که تولید می شد عموما برای افزایش افیشنسی سیستم ابعاد و ضخامت پدها یا به اصطلاح پوشال ها (عموماً از جنس Aspen) تغییر داده می شد. افزایش سطح پوشال و حجم آن می توانست اندکی با افزایش سطح تماس بین آب و هوای گرم، ریت انتقال حرارت را افزایش دهد. استفاده از این نوع پوشال ها یا پدها تا دهه 1960 بسیار رایج و متداول بود و توانسته بود رضایت کاربران را تا حد قابل توجهی جلب نماید. لکن این نسل از واسط های تبخیری دارای اشکالاتی نیز بودند.
پدهای دیگری نظیر پدهای فایبرگلاس (fiberglass) و وون (woven) نیز سعی کردند بازار تجارت کولرهای آبی را در دست گیرند اما آن ها نیز مشکلاتی داشتند. در حال حاضر نیز بسیاری از پدهای اسپن به دلیل قیمت بسیار ارزان آن ها در اغلب کشورهای جهان مورد استفاده کاربران هستند.
در دهه 1960، مونترز (Munters) پد جدیدی را با ساختار یکپارچه و محکم به صنعت تولید کولر آبی معرفی نمود. این پدها که شامل صفحات نازک ساخته شده از ماده قوی سلولز (Cellulose) کاغذی بودند، با استفاده از مواد شیمیایی خاصی پوشش دهی و استحکام بخشی شده بودند.

ویژگی های کولرهای تبخیری در گذر زمان
ساختار محکم و استوار این پدها مانع از تغییر شکل آن ها در گذر زمان و طی عبور جریان آب و هوا از آن ها می گردید. در حال حاضر نیز بزرگترین و معتبرترین کمپانی های تولید کننده کولرهای آبی برای سیستم های تبخیری خود از پدهای سلولزی به عنوان واسط های حرارتی استفاده می نمایند.

 

اجزای مکانیکی، الکتریکی و الکترومکانیکی کولرهای آبی نیز طی گذر زمان و پیشرفت علم و فناوری بهبود یافته است. نوع فن های به کار رفته در این نسل از خنک کننده ها امروزه دارای انواع و اقسام مختلفی می باشند که هرکدام بسته به نیاز کاربران می توانند کاربرد ویژه ای را ارائه دهند.
موتورهای مربوطه، پمپ های آب و سیستم توزیع آب در کولرهای آبی، سیستم های اینورتر و مواردی از قبیل به صورت جداگانه و تخصصی می توانند مورد بحث و بررسی قرار گیرند.
همچنین در مورد کولرهای آبی مدرن شاید بتوان علیرغم ثابت ماندن مکانیسم انتقال حرارت در آن ها، سیستم های هوشمند کنترل دما را موردی بسیار جالب توجه و خاص دانست.

در کولرهای آبی امروزی قابلیت استفاده از ترموستات های قابل برنامه ریزی، ریموت کنترل و قابلیت مانیتورینگ و کنترل از راه دور و هم چنین قابلیت استفاده از اپلیکیشن های مربوط به هوشمندسازی (Automation) گوشی های هوشمند و تبلت و … می توانند توجه کاربران بسیار را جلب کنند. و سبب بهبود عملکرد کولر، افزایش راندمان آن حین کاهش مصرف آب و انرژی برق و رفاه بیشتر برای کاربران شوند.

 خنک کننده های تبخیری یا آبی هزاران سال است که مردم را در سراسر جهان خنک می کنند و آن‌ها را از گرمای شدید روزهای گرم تابستانی می رهانند.
 

کولر آبی چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟

 

 

به نسبت سایر کولرهای موجود در بازار سرویس کردن کولرهای آبی به نسبت سایر کولرها آسان تر است.
همچنین سیستم پیچیده ای در کولر آبی وجود ندارد و یک شخصی که اطلاعات تخصصی در خصوص الکترونیک و لوله کشی ندارد می توان این مدل کولر را به راحتی  نصب کند.
اما بهتر است قبل از اینکه اقدام به نصب کولر آبی کنید با قطعات و اجزای کولر آبی آشنا شوید تا بهتر بتوانید با مسائل کولر آبی برخورد کنید.
ما در کولرهای آبی دو فرآیند برای خنکسازی محیط ساختمان داریم:

گردش هوا
گردش آب
اگر بخواهیم قطعات کولر آبی را دسته بندی کنیم ما سه دسته برای این مدل کولر آبی در نظر می گیریم.

الکترونیکی
مکانیکی
ثابت
قطعات الکترونیکی
قطعات الکترونیکی، قطعاتی هستند که با نیروی برق کارهای خود را انجام می دهند.
قطعات مکانیکی وابسته به قطعات الکترونیکی است چرا که با انرژی که از برق قطعات به دست می آورند قطعات مکانیکی به حرکت در می آیند.
جالب است که بدانید این قطعات هزینه زیادی دارند و اگر بسوزد باید هزینه ی زیادی برای تعمیر این قطعات بپردازید.
دراینجا قرار است قطعات الکترونیکی کولر آبی را به شما معرفی کنیم.

موتور یا دینام کولر
پمپ آب
جعبه تقسیم برق کولر آبی
قطعات مکانیکی
قطعات الکترونیکی انرژی لازم را برای به حرکت در آوردن قطعات مکانیکی تأمین می کنند.
این انرژی همان نیروی برق است که قطعات الکترونیکی با هدایت آن به قطعات مکانیکی باعث روشن شدن کولر آبی می شوند.
همانند قطعات الکترونیکی، قطعات مکانیکی نیز از اهمیت زیادی برخوردار هستند چرا که اگر برای قطعات مکانیکی مشکلی پیش بیاید نمی توانید از خدمات کولرهای آبی استفاده کنید.
پس برای حفظ قطعات مکانیکی با احتیاط عمل کنید و برای نگهداری آن ها باید روغن کاری را انجام دهید.
اما قطعات مکانیکی کولر آبی موارد زیر می باشد:

شناور
پروانه کولر
تسمه
پولی ها
قطعات ثابت
کولرهای آبی علاوه بر قطعات الکترونیکی و مکانیکی یک نوع قطعات دیگر دارند.
این قطعات که ثابت هستند نیز به نیروی برق ندارد بلکه این قطعات مکانیکی هستند که با انجام کارهای خود بر روی قطعات ثابت باعث خنک سازی محیط می شوند.

بدنه
پوشال
شیر تخلیه
دریچه ها
شبکه آبرسانی
تمامی موارد بالا به صورت ثابت هستند پس لازم است قطعات مکانیکی و الکترونیکی کار خود را به خوبی انجام دهند تا در پایان هوای خنک به محیط از طریق دریچه ها انتقال پیدا کند.

اولین کولر آبی در ایران
تاریخچه ی کولرهای آبی در ایران به  زمانی بر می گردد که برای اولین بار مردم شهر یزد برای خنک سازی محیط خانه ی خود از بادگیر ها استفاده کردند.
بهتر است بگوییم انسان تا وقتی تحت فشار گرما نبود هیچوقت به دنبال اختراع کولر نمی افتاد.
یزد منطقه ای بسیار گرم و خشک در ایران است که مردم این شهر برای خنک سازی محیط خانه از بادگیرها استفاده کردند.
قبل از اینکه کولرهای برقی در بازارها به فروش برسد مردم از این روش برای خنک سازی خانه ها استفاده می کردند.
بادگیر یا برج هایی که بر روی دهانه معدن ها و انبارها قرار می گرفتند ریشه در تمدن ایرانی است.
بهتر است بگوییم که اساس کولرهای آبی از همین بادگیرها سرچشمه گرفته است.

انواع کولر آبی
 

ما در بخش نحوه کار کولر آبی به این موضوع اشاره کردیم که کولرهای آبی با توجه به توان ظرفیت موتور بازدهی خنک سازی محیط را انجام می دهند.
مثلاً ما یک کولر آبی با ظرفیت ۲۵۰۰ داریم پس بازدهی این کولر ۲۵۰۰ فوت مکعب در دقیقه است.
اما با این حال بر اساس کاربردی که کولرهای آبی دارند ما در اینجا دو نوع تقسیم بندی کولر آبی را خواهیم داشت.

کولر آبی متحرک
کولر آبی ثابت
کولر آبی متحرک
کولرهای آبی متحرک یا کولر آبی پرتال(قابل حمل) یک نوع کولرهای آبی است که  با توجه به اسمی که برای این مدل کولر قرار داده اند قابلیت جابه‌جایی در این کولر وجود دارد.
یعنی اینکه شما با قابلیت جابه‌جایی و پرتال بودن کولر می توانید از این دستگاه در مکان های مختلف استفاده کنید.
در خصوص مخزن کولرهای آبی متحرک باید گفت مخزن این دستگاه باید به صورت دستی پر شود و یا می توانید به صورتی دستی شیر آب را به شلنگ مستقیماً وصل کنید.

کولر آبی ثابت
کولرهای آبی ثابت به دلیل داشتن ظرفیت بالا و ابعاد بزرگ امکان جابه جایی آن در مکان های مختلف وجود ندارد.
مثلاً در مدل پرتال چون جعبه کولر کوچک است می توانید در نقاط مختلف ساختمان از آن استفاده کنید.
اما متأسفانه کولرهای ثابت باید در حیاط، پشت بام یا در تراس ساختمان نصب شود.
برای اینکه محیط ساختمان توسط این کولر خنک سازی شود حتماً باید در ساختمان برای این مدل کولرهای آبی کانال کشی را انجام دهید.
جالب است که بدانید مدل های کولر آبی ثابت نیز به دو گروه تقسیم می شوند.

کولر های آبی سلولزی
کولرهای آبی معمولی


گروه تاسیساتی یزد تهویه در نظر دارد جهت  رفاه حال مشتریان از خدمات  و کارشناسی رایگان و  مشاوره ی رایگان شما را بهره مند سازد 
  مشاور فروش:09175956588  پناهی     
  آدرس:شعبه1-چهارراه هوابرد به سمت چهارراه سرباز,بعد از ساختمان بهزیستی,ساختمان نبش کوچه, طبقه 2 واحد 4
     شعبه2-بلوار صنایع,بعد از شهرک آرین به سمت گلستان,روبه رو شیمی گیاه بعد از کوچه 28 دکتر حسابی نبش کوچه 28/1

مطلب قبلی انواع چیلر
مطلب بعدی نکات تعمیر و سرویس کولرآبی
Print
9115 رتبه بندی این مطلب:
3.3

برای دادن نظر لطفا وارد شوید و یا ثبت نام کنید